EM's ordlista

Svårt att förstå vad som är vad? Här kan du få en enkel förklaring!

 •  

  Anilinläder
  Anilinläder är ett naturläder som har genomfärgats efter garvningsprocessen. Ytan har därefter behandlats med till exempel vax. Anilinet används i själva garvningsprocessen.

  Antikbehandling
  Ytan har behandlats, mekaniskt eller med vax eller olja, för att ge träet en vacker patina. Vanligt på ek men förekommer också på andra träslag.

  Avtagbar klädsel
  Soff- och fåtöljklädslar som sitter fast med kardborrband och dragkedjor. Syftet är att klädseln enkelt ska kunna tas av för kemtvätt eller maskintvätt.

  Basunderbädd
  En enklare madrass som är vanligast förekommande i olika typer av bäddsoffor.

  Bolster
  En äldre benämning på en sängmadrass – i dag används ordet om överdraget till madrassen. Ibland syftar man även på täcken. 

  Bomullscambric          
  Ett tätvävt bomullstyg som omger dun- eller fjäderstoppade innerkuddar, toppar och plymåer. Det täta tyget hindrar fjädrarna från att ”rymma”. 

  Bonellresår
  Ett enkelt och tåligt fjädersystem där fjädrarna är länkade till varandra med trådspiraler. Förekommer i resårmadrasser samt bäddsoffor.

  Borstad
  Mekanisk bearbetning av metall eller trä som ger en patinerad och matt yta.

  By Cast-läder
  By Cast tillverkas av undersidan på lädret, den så kallade spalten, eller av textil (i detta fall kallas materialet endast By Cast). Materialet beläggs sedan med ett tjockt lager polyuretan, vilket ger ett högblankt intryck.

  Butterfly
  En inbyggd, tudelad iläggsskiva som används i många av våra matbord avsedda för utemiljö. Skivan är enkel att fälla ut när man behöver extra plats.

  Bärande väv
  En tät och stark väv i natur- eller syntetmaterial som kan användas som klädsel för möbler och madrasser.

  Cigarettest
  Ett laboratorietest som fastställer huruvida ett tyg eller läder klarar värmen från en glödande cigarett utan att antändas. Observera att en testad möbel kan klara antändningsprovet men ändå få brännmärken.

  Cylinderkudde
  En rund cylinderformad prydnadskudde. Säljs som accessoar men kan också tillhöra en soffa.

  Dacronfiber
  Dacron är ett varumärke – en polyesterfiber som används till hemtextilier och möbelklädslar.

  Densitet
  Densitet är en fysikalisk term som anger massan per volym för ett ämne. I möbelvärlden är densitet en måttenhet som fastställer tyngden för sittplymåer i skum, normalt 25-55 kg per m3.

  Divan
  En lång soffa utan ryggstöd. Kallas även schäslong. Divanen förekommer också i olika typer av soffor och betecknar då en djupare sittmodul med plats för att lägga upp benen.

  Dunkomfort
  En sitt- eller ryggplymå som fyllts med en blandning av dun- och sjöfågelfjäder. Vanligtvis läggs en så kallad duntopp ovanpå en tjock kallskumsbotten eftersom sittplymån annars ger efter för kroppstyngden och blir obekväm.

  Ellips
  En vanlig form på bordsskivor – superellipsen är en känd variant som kombinerar rektangeln och cirkeln.

  Enkelfjädrande
  En typ av resårmadrass där samma typ av resår används i ett lager över hela madrassen.  

  Facksydd
  Sitt- och ryggplymåer i soffor och fåtöljer sys normalt med tre till fyra fack som håller stoppningen på plats.

  Faner
  Tunna skivor av trä som limmas på möbler och snickerier som ytbeläggning.

  Fiberduk
  Används i stoppmöbelklädslar, på slitytor under sittdynor och ryggplymåer eller på soffans baksida. Kallas även Non-woven eller Fibertex.

  Fibertex
  Används i stoppmöbelklädslar, på slitytor under sittdynor och ryggplymåer eller på soffans baksida. Kallas även Non-Woven eller fiberduk.

  Fibervadd
  Polyesterfiber som sveps runt sittplymån för att få en högre ytmjukhet på sitsarna.

  Flatvävd
  En matta som saknar lugg och istället har en slät, nedbunden yta.

  Formgjutet kallskum
  Högelastisk polyeter som har formgjutits för maximal komfort i sittplymåer.

  Formsågad
  Polyeter som har specialanpassats formmässigt för madrasser eller sittmöbler.

  Formspänt
  Ett sätt att forma skiktlimmat trä eller plywood. Lamellträet ångas upp och sätts i en form. Används bland annat till lätta fåtöljer och stolar av Lamino- och Myrantyp.

  Framåtbäddad
  Det vanligaste sättet att bädda en bäddsoffa. Kuddarna tas loss och sängkarmen öppnas uppåt och utåt, madrassen är separat.

  Glidefunktion
  En vanlig funktion i fåtöljer. Mekanismen skjuter fram sitsen och drar bak ryggen för en mer tillbakalutad sittställning.

  Gungfunktion
  En vanlig mekanism i fåtöljer. Gungfunktionen möjliggör en gungande rörelse bakåt av sits och rygg, utan att stolen rör sig mot golvet.

  Handvävd
  Textilier som har vävts helt med handkraft eller med hjälp av en manuell vävstol.

  Hålfibervadd
  Vanligt fyllnadsmaterial i kuddar och täcken. Består av syntetiska fibrer med ett längsgående luftfyllt hål, vilket ger en fluffig känsla. Kallas även kanalfiber.

  Högblank
  Avser glanstalet på målade möbler. Glanstalet måttsätts mellan 0-100 och alla tal över 70 räknas som högglans.

  Iläggsskiva
  Iläggsskiva är en extraskiva som placeras mitt i bordsskivan, till skillnad från tilläggsskivan som placeras vid bordets kortända. En klaff är en fast skiva som hänger vid bordets kortända och fälls ut med hjälp av en klaff.

  Innerkassett
  Innerkassetten i en resårmadrass är ofta vändbar och möjliggör en justering av komforten. I en kontinentalmadrass sitter innerkassetten i den mittersta delen, mellan underbädden och bäddmadrassen.

  Jacquard
  En väv, ofta damast, med ett komplicerat mönster. Varptrådarna i rapporten måste ofta höjas och sänkas individuellt vid vävningen som görs med en speciell jacquardmaskin.

  Kallskum
  Kallskum är en högelastisk polyeter som har högre elasticitet än vanlig polyeter. Kallskummet är därmed motståndskraftigt och håller formen bättre vid belastning. Används som kärna i sittplymåer.

  Kanalfiber
  Vanligt fyllnadsmaterial i kuddar och täcken. Består av syntetiska fibrer med ett längsgående luftfyllt hål, vilket ger en fluffig känsla. Kallas även hålfiber.

  Kanalsydd
  Sydda kanaler håller stoppningen på plats i ryggplymåer eller täcken.

  Keder
  En liten ”list”, ofta rörformad, av tyg som sys fast i mötet mellan två delar i klädseln, ofta på armstöd eller i yttersömmen på en kudde eller plymå. Kedern är dekorativ, och gärna i en avvikande färg, men fyller också ett praktiskt syfte då den förstärker sömmen.

  Kemtvätt
  Kemtvätt är ofta det lämpligaste valet för rengöring av vissa plymåer samt stoppmöbler med avtagbar klädsel. Följ alltid tvättråden som bifogats möbeln!

  Klaff
  Den fällbara skiva som sitter längst ut på ett klaffbord. Klaffen är alltid fast monterad i bordet till skillnad mot tilläggsskivor och iläggsskivor.

 •  

  Konstläder
  Ett läderimiterande material som används som klädsel på sittmöbler. Konstläder baseras oftast på polyuretan eller PVC. Om du har en möbel i konstläder är det viktigt att du följer skötselråden som inte är de samma som för naturligt läder.

  Kontinentalmadrass
  Kontinentalmadrassen är en djupfjädrande säng som består av upp till tre olika resårlager. Längst ner en underbädd som fångar upp kroppens tyngd, därefter en vändbar resårmadrass som formar sig efter kroppen. Närmast kroppen läggs en bäddmadrass.

  Kretong
  Ett relativt tungt tyg, ofta med stora tryckta mönster. Tyget som ofta tillverkas i bomull används till möbeltyger, gardiner och draperier och har fåt sitt namn efter den franska byn Creton där det först tillverkades.

  Kryssfaner
  Kryssfaner, eller fanerplywood, är en skiva av tunna, korslagda fanerskivor som har limmats med fenolhartslim. Därefter pressas materialet med högt tryck under värmebehandling. Kryssfaner är ett relativt starkt och formstabilt material.

  Kryssfot
  Vanlig konstruktion på stolar och snurrfåtöljer. Lösningen ger ett nätt och luftigt intryck eftersom den stabila kryssformade foten gör det möjligt att hålla uppe sittmöbeln med en enda pelare.

  Kuvertkuddar
  Lösa kuddar i ryggstödet på en soffa eller fåtölj, ofta kvadratiska.

  Lamellträ
  Lamellträ är ett formpressat skivmaterial med en kärna av trästavar (lameller) som beklätts med ett ytskikt av fanér (inte alltid PE). Materialet används ofta till stolar, bordsskivor och andra typer av möbler.

  Laminat
  Laminatskivor är formstabila och tåliga vilket gör dem idealiska för bland annat bordsskivor. Laminat tål temperaturer upp till 180°C och har hög tolerans mot slitage, repor och rengöringsmedel. 

  Langett
  Langett är en söm som sys över kanten på ett tyg, för att förhindra att tyget trispar sig.
  Langetten har broderade uddar och kan därför också användas rent dekorativt. 

  Latexkärna
  Används som fyllning i bäddmadrasser och ibland även i sittplymåer. Latex är tryckavlastande och transporterar bort fukt, vilket i vissa fall gör materialet till ett komfortablare alternativ till polyeter eller kallskum

  LFK
  LFK-resår används i resårsängar och ligger komfortmässigt mellan den klassiska bonellresåren och den exklusiva pocketresåren. Ett större antal sammanlänkande fjädrar i tunnare tråd gör den till ett följsamt alternativ.  

  Ljusäkthet
  Tyger kan vara känsliga för sol och UV-ljus. Ljusäktheten mäts därför i en skala från 1-8 där 8 är bäst. För inomhusbruk är 4-5 vanligt.

  Läderlook
  Ett annat namn för konstläder.

  Längsbäddad
  Avser bäddprincipen hos en enklare typ av bäddsoffa utan separat madrass, vilket innebär att sittytan också fungerar som madrass.

  Martindale
  Den enhet som används för att mäta tygers motstånd mot slitage. Testet sker genom att en stålkula rullas mot tyget, ju fler varv den klarar utan att gå sönder desto bättre. Ett minimum om 20 000 varv är vanligt. Observera att testet handlar om hållbarhet – inte om utseende efter slitage.

  Maskintvätt
  Vissa avtagbara klädslar kan tvättas i maskin 30°C. Följ alltid tvättråden som bifogades möbeln!

  Masonit
  En hård fiberskiva som ofta används till detaljer i stommar och samt armstöd i stoppmöbler. Masonitskivan är uppkallad efter William H. Mason som uppfann tillverkningsmetoden.

  Massivträ
  Massiva trädetaljer är det vanligaste materialet till stommar i soffor och andra sittmöbler.

  Matelasse
  Matelasse var ursprungligen en vaddering av plagg och täcken som gjordes med hjälp av sticksöm. I samtida möbeltillverkning är matelasse en skyddande duk mellan nozag-fjädrarna och sittplymåerna i en stoppmöbel.

  Maxihörn
  Ett soffhörn med extra radie och ett generöst djup. Vanlig modul i soffkollektioner som du designar själv.

  MDF
  MDF är en förkortning av Medium Density Fiberboard, och är en fiberskiva tillverkad av finfördelad träfiber. Materialet är stumt och formstarkt vilket gör det idealiskt som kärna i olika typer av möbler.

  Melamin
  Melamin är en organisk förening som används för att tillverka hårda och tåliga plastmaterial. I möbeltillverkning används spån- eller MDF-skivor som belagts med ett dekorpapper i melamin, så kallade melaminskivor.

  Microfiber
  Microfiber används ofta i textila möbelklädslar och är ett syntetiskt material baserat på polyamid eller polyester. Materialet kan skräddarsys för olika egenskaper.

  Mohair
  Mohair är ett tyg tillverkat av ullfiber från angorageten. Materialet används ofta till möbeltyger, plysch, mattor, filtar och kuddar. Olika typer av imitationer i konstfibermaterial finns också på marknaden.
  Narvläder
  Den övre delen av läderhuden, som vi i dagligt tal kallar läder.

  Nano-tyg
  Ett tyg som har behandlats med nano-teknologi. Behandlingen gör att fibrerna kapslar ihop sig och därmed inte tar upp fukt eller smuts. Nano-tyg förekommer i vissa möbelklädslar. Följ skötselråden!

  Nozag
  En zig-zag formad metallfjäder som skapar soffans djupfjädring, och sitter i stommen under plymåerna.

  Organza
  Kallas även organdi. Ett tunt och styvt tyg som bland annat används i gardiner och accessoarer. Ursprungligen tillverkades organza i bomull, i dag är det vanligt med olika typer av konstfibermaterial.

  Patchwork
  Ett tyg tillverkat i lapptäckesteknik. Vanligt i accessoarer som filtar och kuddar, men också i mattor och möbelklädslar.

  Pilling
  Pilling innebär att tyget, till exempel på en soffklädsel, noppar sig. Pilling orsakas av friktion mellan olika material. Ett tygs benägenhet för pilling redovisas i skalan 0-5 där 5 är optimalt. Det verkliga utfallet är dock mycket beroende på vad den som sitter i soffan har på sig.

  Pirelliband
  Ett elastisk band som används som fjädring i både sits- och ryggpartier, i sitsen är dock nozag-fjädring att föredra.

  Plymåer
  I möbelsammanhang en vanligt förekommande benämning på olika typer av kuddar; bland annat sittplymåer och ryggplymåer.

  Plywood
  Kallas också för kryssfaner. En skiva av tunna, korslagda fanerskivor som har limmats med fenolhartslim. Därefter pressas materialet med högt tryck under värmebehandling. Ett vanligt material i soffstommar.

  Pocketresår
  Den exklusivaste typen av resårfjäder för sängar. Varje resårfjäder har sytts in i separata textilpåsar, vilket ger en mycket följsam – och tyst – resårmadrass.

  Polydun
  En vanlig benämning på stoppning bestående av en mix av fjäder (alternativt dun) och riven polyeter.

  Polyesterfiber
  En hålfiber tillverkad av polyester. Ett lätt och svalt fyllnadsmaterial som ofta förekommer i bollfiber, som fyllning i täcken och kuddar samt i ryggplymåer i sittmöbler.

  Polyestervadd
  En mjuk och skyddande konstfiberduk, vilken ofta används som mellanlager mellan sittplymån och textilklädseln.

 •  

  Polyeter
  Ett polyuretanskum som används i madrasser samt till kärnor i sitt- och ryggplymåer. Kallas även för ”polyuretanskum” eller PU. Ett alternativ till polyeter är kallskum som håller formen bättre och har ännu högre komfort. Polyeter förekommer även i riven form. Förutom som stoppning kan polyuretan, eller PU, även användas som en skyddande film på till exempel konstläder.

  Polyzink
  Polyzink är en tillverkningsmetod där plast och zink kan gjutas i samma process. Används framförallt till olika möbeldetaljer och stommar, bland annat i utemöbler.

  Quiltad
  Quilta innebär att man vadderar ett tyg och att sömmen används för att uppnå en reliefverkan. Beroende på hur sömmen läggs kan man bland annat få tyget rakquiltat eller rutquiltat.

  Rammadrass
  Det klassiska sängalternativet bestående av en träram med dubbla resårlager för bästa komfort.

  Reclinerfunktion
  En komfortmekanism i fåtöljer. Ryggen fälls bakåt samtidigt som ett stöd för benen fälls ut, vilket ger en liggande sittställning.

  Resårkärna
  Fjädrarna som tillsammans utgör resåren i en madrass eller sittmöbel.

  Riven polyeter
  Polyeter som rivs i en maskin och används till fyllnadsmaterial till bland annat kuddar.

  Rya
  En benämning på mattor och förr också kuddvar och täcken gjorda i flossateknik. Flossa är en uråldrig vävteknik som ger ett tyg med lång lugg som ursprungligen skulle påminna om djurfällar.

  Ryggplymå
  En annan benämning för ryggkudden i sittmöbler som soffor och fåtöljer.

  Schäslong
  Vilsoffa med karm vid ena sida, kallas ibland även för divan.

  Semianilin
  Seminanilin är ett naturläder som efter genomfärgningen förses med en tunn topplack som skydd. Fullanilin lämnas obehandlat vilket ger en känslig yta och optimal komfort.

  Silikoniserad polyesterfiber
  Polyesterfiber beläggs vanligen med silikon, se även polyesterfiber.

  Sjöfågelfjäder
  Fyllnadsmaterial till exklusiva plymåer bestående av and och gåsfjädrar, kan även innehålla en viss andel dun.

  Sjögräs
  Ett gräs vars växtfiber spinns till garn och används i bland annat mattor. Naturligt sjögräs har en lite vaxartad yta som gör materialet motståndskraftigt mot smuts.

  Skai
  En vanlig benämning på konstläder.

  Skumtvätt
  Skumtvätt är rengöringsalternativet för klädslar som inte är avtagbara.

  Spaltläder
  Den undre delen av lädret, som uppstår i samband med mekanisk skiktning. Spaltlädret är inte lika starkt som det övre skiktet, narvlädret, och används därför ofta på baksidan av till exempel en skinnsoffa.

  Spjutben
  Ett spjutformat ben som förekommer på bord.

  Standardläder
  Ett tåligt, täckmålat narvläder som dock andas sämre än ett anilinläder. Kallas även korrigerat läder.

  Ställbar madrass
  En sängmadrass som med hjälp av en motor kan manövreras i olika positioner från liggande till sittande.

  Spånplatta
  Ett material som består av sågspån som pressats samman med lim. Ett enklare material som används bland annat till stommar i stoppmöbler.

  Stegband
  Banden som håller samman lamellerna i persienner.

  Stengods
  Stengods är ett keramiskt material som tillverkas av lera, fältspat och kvarts. Stengodset är tätt, och till skillnad från keramiken inte särskilt poröst.

  Strålben
  Ett bordsben som består av flera stålrör som strålar samman. Kallas även spännben.

  Stretchtyg
  Ett flexibelt tyg i bomullsstretch som ofta används i spegeln på fjädrande madrasser. Tyget bidrar till en bättre liggupplevelse och att fjädringen utnyttjas bättre. Stretchtyg förekommer också i bäddmadrasser.

  Syntetvadd/syntetfibervadd
  En benämning som används om polyeter, läs mer under polyeter.

  Tilläggsskiva
  En extraskiva till matbordet som monteras på bordets kortsidor.

  Trälamellbotten
  En botten av träribbor som är vanligt förekommande i ställbara sängar av enklare typ. Träribborna bär upp tyngden och har samtidigt en fjädrande funktion.

  Trensad
  En neddragning som görs med en söm eller en isydd knapp och har till uppgift att fixera de olika lagren av textil och stoppning. Förekommer ofta på ryggen på soffor och fåtöljer samt i bäddmadrasser.

  Trumpetfot
  En typ av fot som förekommer på bord och fåtöljer. Lösningen ger ett nätt och luftigt intryck och tillåter fler platser runt bordet.

  Tvist
  En typ av korsstygnsbroderi där det ena stygnet i korset är dubbelt så långt som det andra. Förekommer bland annat på accessoarer.

  Teflonbehandling
  Smutsavvisande yta som kan göras i efterhand på tygklädda soffor. EM säljer inga färdigbehandlade soffor, men medlet finns att köpa i butiken.

  Traditionella ryggkuddar
  En rektangulär ryggplymå, oftast med botten, som används i soffor. Alternativet till ryggplymåer är lösa så kallade kuvertkuddar.

  Tryckmärken
  De märken som kan uppstå när luggen på ett tyg lägger sig ner, uppstår vanligen på vissa chenilletyger med inslag av akryl eller viskos. Tryckmärken är en kosmetisk förändring som inte innebär att tyget är slitet eller som påverkar funktionaliteten.

  U-soffa
  Kallas ibland också för en ”hästskosoffa”, en U-formad soffa med en divan på ena sidan och ett öppet avslut på den andra.

  Underbädd
  Den understa bädden i en kontinentalmadrass med uppgift att bära tyngden. Underbädden har ofta en kärna med slitstarka bonellresårer.

  Vändbar divan
  En soffdivan som kan spegelvändas och monteras på den andra sidan av soffan.

  Viskos
  Viskos är en textilfiber av cellulosa. Viskos har ett hög glanstal, varför den ofta blandas in i andra textilier för ökad glans.

  Vändbar sittdyna
  Sittplymå som är klädd på båda sidorna, vilket gör det enkelt att vända sida om det uppstår fläckar på klädseln.

  Zonindelad
  En sängmadrass med pocketresår som delats in i mjuka respektive fasta partier för att ge skräddarsytt stöd åt kroppens olika delar. EMs madrasser finns med fem eller tre zoner.  Det finns även en madrassvariant som är helt ozonad, det vill säga har samma trådtjocklek över hela liggytan.

  Öljetter
  Ett runt slitskydd av metall som används kring håltagningar i textilier och läder. Vanligt förekommande i bland annat gardiner. 

  Öppet avslut
  Ett vanligt förekommande modul på hörnsoffor. Modulen används som avslutning och har ett ryggstöd som inte går hela vägen utan istället avslutas med en liten ”pall”.