Tygbeklädda möbler

Tyg finns i olika kvalitéer allt från naturmaterial som bomull, ull och lin.
Det finns även så kallade regenererade konstfibrer som viskos, och syntetiska konstfibrer som polyester, microfiber och elastan.
En klädd möbel kan ha tyg av naturfiber såväl som konstfiber beroende på vilka egenskaper och känslor produkten ska förmedla. 

tyg.jpg

 

 • Tänk på att ett tyg..

  • bör skyddas mot starkt direkt solljus för att undvika blekning.
  • bör dammsugas ofta både av hygieniska och praktiska skäl. Damm och smuts sliter på tygets yta.
  • är känsligt för vassa föremål.


  Vänd och puffa upp dynor och kuddar – så slipper du sättningar och fula veck.


  Naturfiber

  Bomull är slitstarkt. Det är lätt att tvätta, dock krymper och skrynklar det lätt. Tyget är starkare i vått tillstånd och kan strykas med hög värme.
  Lin är glansigt, rakt och stelt. Det stryks med hög värme.
  Ull har mycket stor absorbtionsförmåga. Ulltyger är mycket hållbara och tåliga tyger p.g.a. att ullfibern har stor töjbarhet och elasticitet vilket gör att den skrynklar mycket lite. Ull ska strykas med max två prickar på strykjärnet.
  Silke värmer bra. Fibern heter silke och tyget kallas siden. Silke är inte elastisk och därför skrynklar sig siden lätt. Silke är en stark fiber med hög absorptionsförmåga. Det är lätt att få vattenfläckar på siden.

   

 • Konstfiber

  Konstfiber skrynklar och krymper obetydligt. Det är lätt att tvätta, torkar snabbt och behöver sällan strykas. Det finns risk för noppor/pilling. Konstfiber löper stor risk att bli statiska vilket gör att fibrerna drar åt sig damm och smuts.


  Tvättråd

  Kemtvätt eller vattentvätt enligt etikett på respektive tyg.
   

  Fläckborttagning

  Vin-likör-läsk-kaffe-te: Badda med en vit ren bomullstrasa fuktad i mild rumstempererad tvållösning. Vid svår fläck gnugga försiktigt. Badda efter med fuktad bomullstrasa.
  Olja-fett-kosmetika: Badda med en vit ren bomullstuss fuktad i mild rumstempererad tvållösning. Vid svåra fläckar tillsätt 5% ammonium. Badda efter med fuktad bomullstrasa.
  Bläck-Skokräm: Lägg omedelbart läskpapper på fläcken för att suga upp så mycket som möjligt. Badda med en vit ren bomullstrasa fuktad i mild rumstempererad tvållösning. Badda efter med fuktad bomullstrasa.

  Använd aldrig medel som innehåller trikloretylen, alkohol, aceton, blekmedel eller terpentin.